поле5  У вересні на Полтавщині через аукціон продадуть права оренди відразу трьох земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Розташовані вони у Новосанжарському та Шишацькому районах. Дві з них є ріллею, ще одна — сіножатями. Загалом згадані ділянки займають площу 58,39 гектара. Водночас із початку нинішнього року на торгах у формі аукціону фахівці Головного управлінняДержгеокадастру в області вже  продали права оренди двадцяти однієї земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею понад 342 гектари. При цьому річна орендна плата проданих лотів становить 750 тисяч гривень.

За підрахунками згаданих спеціалістів, середній розмір орендної плати за 1 гектар такої землі, проданої з аукціону, на Полтавщині сягає 2197 гривень. Господарювання на ріллі, звісно, коштує ще дорожче — 2510 гривень за гектар. Це на 53 відсотки більше середнього показника вартості оренди землі в  області. Вигоди від такого подорожчання внаслідок конкурентної боротьби потенційних орендарів на аукціонах одержують фактично всі селяни, котрі мешкають поблизу таких ділянок. Адже виручені на торгах кошти поповнюють скарбниці тамтешніх громад і використовуються на їхній соціально-економічний розвиток.

Тож до “земельних” аукціонів у регіоні дедалі активніше долучаються й місцеві ради. Цього року вони продали на торгах права оренди 76 земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 368 гектарів. Річна орендна плата за неї становитиме 656 тисяч гривень. За нинішньої фінансової скрути додаткові “земельні” надходження до місцевих бюджетів, зрозуміло, зовсім не зайві. З огляду на очевидні переваги саме такої форми надання родючих полтавських чорноземів в оренду аукціони  триватимуть і надалі.

Фахівці землевпорядної служби області вже сформували перелік зі ста інвестиційно привабливих земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. Права їхньої оренди також планують продати на відкритих земельних торгах. Загальна площаземельних ділянок, які пропонуються інвесторам-господарникам, становить понад 1,48 тис. гектарів. При конкурсному відборі на частину згаданих ділянок уже визначили виконавців земельних торгів.

 

http://www.golos.com.ua/news/12983