http://www.BFoto.ru

Нинішній рік, як і планувалося, став для полтавських хліборобів рекордним. Станом на 23 листопада аграрії Полтавщини вже намолотили 4,9 мільйонів тонн зернових.

За словами в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку Івана Реви, це на 300 тисяч тонн більше, ніж торік. При чому ця цифра не остаточна. Адже в останню декаду листопада сільгоспвиробникам Полтавщини залишилося зібрати кукурудзу ще на 50 тисячах гектарів. А це додаткові ще понад 300 тисяч тонн збіжжя у полтавські комори.
Що ж стосується нового врожаю, то озимими засіяли 248 тисяч гектарів сільгоспугідь. Стан на озимому клині не надто оптимістичний, зважаючи на примхи осінньої погоди та нещодавню посуху. За словами заступника директора інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної аграрної академії наук Володимира Гангура, ситуація складна, та все ж не безнадійна.
— На 120 тисячах гектарів сходів ще немає, проте це не безнадійно, — зауважив Володимир Гангура. — Завдяки дощам, які пройшли, і високим температурам, що тримаються в останній місяць осені, насіння, яке лежало у сухому ґрунті, проростатиме. Згідно прогнозів синоптиків, погодні умови до кінця місяця також цьому сприятимуть. Доля таких полів залежатиме від погоди взимку та навесні. Протягом зими ми проводитимемо контроль за станом рослин, щоб знати ситуацію і на початок весни розробити дієві заходи, які необхідно буде провести на озимому полі з тим, щоб мати відповідний ефект і врожай.
Окрім того в області вже почали формувати так званий страховий насіннєвий фонд на випадок, коли навесні доведеться пересівати озимий клин ярими культурами.

http://www.adm-pl.gov.ua/news/poltavski-agrariyi-do-kincya-listopada-podolayut-vidmitku-u-5-milyoniv-tonn-zernovih