поле6

Більше половини договорів оренди сільськогосподарських земель державної власності укладені зі ставкою, нижчою за мінімальну

В Україні станом на кінець 2015 року із суб’єктами господарювання укладено 50 762 договори оренди земель сільськогосподарського призначення державної форми власності. Законодавством визначається, що ставка орендної плати за користування землею не може бути нижчою за 3 % від нормативної грошової оцінки землі (НГО).

Натомість, моніторинг діючих договорів оренди, проведений Держгеокадастром, показав, що більше половини угод – 51 % — укладені із ставкою нижче 3 % від НГО. У абсолютних цифрах це 25 661 договір. Ще 8 % (4 131) угод відповідають вимогам законодавства, тобто ставка плати за користування землею в них дорівнює 3 % від НГО. По 38 % (19 196) договорів орендна ставка визначена на рівні 4-7 % від НГО. Мінімум угод – 3 % (1 774) визначають орендну плату у 8 % та більше від НГО, що наближено до вартості користування сільськогосподарськими землями приватної форми власності.

Найбільша кількість договорів із заниженою вартістю оренди чинна у Запорізькій (81,1 % угод), Полтавській (76,3 %), Одеській (65,6 %) та Київській (54,4 %) областях. Жодної угоди оренди сільгоспземель державної власності із орендною ставкою менше 3% не укладено у Харківській та Миколаївській областях, у Донецькій області укладено 1% таких договорів.

«Ми провели моніторинг діючих договорів оренди, в ході якого встановили, що ставки оренди паїв в декілька разів перевищують плату за користування сільгоспземлями державної власності. Немає жодної причини, чому державна земля з відповідними якісними показниками має надаватись у користування фактично за безцінь. Тому, ми ініціюємо перегляд договорів оренди з метою приведення їх, по-перше, до вимог законодавства і, по друге, до ринкових реалій», — зазначив Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк, вкотре підкресливши важливість передачі прав оренди виключно через механізм аукціонів, який сприяє максимальному зростанню орендної ставки.

У більшості областей орендарям вже надіслані пропозиції про необхідність приведення умов договорів до вимог законодавства. У Чернігівській та Івано-Франківській областях про необхідність внесення змін повідомлені 100% суб’єктів господарювання, у Дніпропетровській – 92,3%, Волинській – 75%.

Оптимальною, з урахуванням ринкової кон’юнктури та аграрної практики, що склалась в Україні, фахівці вважають вартість оренди землі на рівні 8 % від НГО, строк дії договору – 7 років.

http://land.gov.ua/derzhheokadastr-initsiiuie-pryvedennia-umov-korystuvannia-derzhavnymy-zemliamy-do-rynkovykh-realii/