прапор2

Підсумки роботи проекту Твіннінг «Сприяння розвитку відкритого і прозорого ринку сільськогосподарських земель в Україні»

В Україні завершив роботу проект ЄС Твіннінг «Сприяння розвитку відкритого і прозорого ринку сільськогосподарських земель в Україні». Бенефіціаром та реципієнтом проекту, який розпочався 8 січня 2014 року, виступала Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру. Проект реалізовувався консорціумом у складі Королівства Нідерланди, Федеративної Республіки Німеччина і Литовської Республіки.

В рамках проекту фахівці Держгеокадастру та європейські експерти, за підтримки Національного агентства України з питань державної служби, вивчали кращі практики та моделі функціонування ринку землі у Нідерландах, Німеччині та Литві, досліджуючи можливість імплементації їх елементів в Україні.

Провідні експерти ЄС консультували українську сторону з питань інституційного забезпечення земельних відносин в Україні і приведення національного законодавства у відповідність EUAcquis, а також надавали підтримку в поточних реформах, які реалізує Держгеокадастр: удосконалення та розширення функціоналу Державного земельного кадастру, переведення адміністративних послуг в електронний формат, підключення до ДЗК сторонніх користувачів, зокрема нотаріусів, підготовка інфраструктури для функціонування ринку землі.

В рамках проекту було розроблено посібники на навчальні матеріали, які дозволять забезпечити сталість результатів проекту у майбутньому. Зокрема, рекомендації європейських експертів будуть враховуватись при виконанні пріоритетних завдань, що стоять перед Держгеокдастром на поточний рік. Це, зокрема, детінізація використання земель, що перебувають у користуванні держпідприємств, запровадження транспарентності при передачі земель у власність чи користування, децентралізація функцій розпорядження землями сільгосппризначення та запровадження механізму ефективного контролю за використанням земель.

На підсумковій конференції з нагоди завершення проекту, яка відбувалась 28 січня 2015 року сторони презентували основні виклики та досягнення на шляху реформування земельної сфери України відповідно до кращих практик ЄС.

«Україна обрала європейське майбутнє, що обумовлює актуальність використання таких інструментів, як Твіннінг, спрямованих на удосконалення законодавства та оптимізацію практики у сфері земельних відносин. Результати нашої роботи в рамках проекту стануть складовою подальшого розвитку України як частина євроінтеграційного процесу», — відзначив Максим Мартинюк.

Довідково:

Твіннінг — один із інструментів, запроваджених у рамках Європейської політики сусідства для зміцнення стосунків Європейського Союзу із сусідніми країнами. Основні компоненти проекту — поліпшення законодавчої та інституційної бази із землеустрою та управління земельними ресурсами; удосконалення земельного законодавства на основі кращих практик ЄС; підвищення професійної спроможності фахівців. Окрему увагу було приділено відкритості та прозорості земельних відносин.

http://land.gov.ua/derzhheokadastr-za-pidtrymky-ekspertiv-ies-rozvyvaie-zemelni-vidnosyny-v-ukraini/