поле6

У Полтавській області мають на меті відновити систему зрошення земель, яку занедбали за останнє десятиліття. Власне, в області б’ють на сполох через нестачу води. А саме від неї залежить і екологічна, і продуктова безпека регіону. Саме тому в Полтавській облдержадміністрації зібрали круглий стіл, аби обговорити перспективи використання та збереження меліоративних систем і меліорованих земель області. На нього запросили представників влади, аграріїв та науковців. До роботи круглого столу долучилися і полтавські землевпорядники  – начальник відділу землеустрою, моніторингу  та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Володимир Даншин узяв участь в обговоренні піднятого питання.

Зниження рівня підземних вод, тліючий торф, списані ставки. Саме ці причини змусили фахівців зустрітись за круглим столом. Обговорювали, як знову заводнити землі Полтавщини і боротись із пересиханням  річок.

Цей рік був одним із найпосушливих за останні десятиріччя. І ситуація не поліпшиться. Через посуху на Полтавщині горять торфовища, навесні вода не підіймається до потрібного рівня, тож луки не заводнюються. І тліючий торф важко гасити, бо з сухої річки води не набереш. Забезпечення землі водою вкрай необхідне і аграріям. Саме так можна збирати стабільний врожай.

Із цього приводу зібрали круглий стіл. Слід не просто зробити аудит існуючої системи меліорації, а й запланувати заходи, необхідні для відновлення рівню води в річках. На розгляд Полтавської облради планують подати програму з відновлення водних ресурсів та системи зрошення земель.

Учасники круглого столу наголосили, що питання це потрібно вирішувати спільними зусиллями і за активної участі науковців. Очільник області Валерій Головко запропонував спільно розробити детальну концепцію, щоб кошти з обласного екологічного фонду використовувалися цілеспрямовано на комплекс заходів, необхідних для заводнення земель. Концепція має бути розрахована на кілька років. Її повинні затвердити на сесії обласної ради. Окрім того, програму відновлення системи зрошення земель полтавці планують подати у Кабмін та Міністерство аграрної політики та продовольства України, аби отримати фінансування з державного бюджету.