поле3

У Полтавській області територіальні органи Держгеокадастру продовжують розгляд звернень учасників АТО про отримання землі із земель державної власності сільськогосподарського призначення. З моменту запровадження ініціативи про забезпечення земельними ділянками учасників АТО, безпосередньо до органів Держгеокадастру в області звернулися 2303 військових. На сьогоднішній день Головне управління вже надало 1960 дозволів на розробку проектів відведення землі площею майже 3350 гектарів.  Прийняті 72 накази щодо затвердження проектів землеустрою та надання земельних ділянок у власність.

Лише з початку цього року до Головного управління надійшло 318 заяв від учасників АТО. При цьому землевпорядники прийняли 500 наказів (з врахуванням задоволення раніше отриманих клопотань) щодо надання дозволів на розроблення проектів землеустрою на земельні ділянки загальною площею 733 га.

Із земель сільськогосподарського призначення військовослужбовцям відводяться земельні ділянки, в основному,  для ведення особистого селянського господарства. Під ці потреби військові отримають 1802 наділи (92% від виданих дозволів) площею 3331,08 гектара. Ще 158 наділів (8%) площею 18,74 га призначені для ведення садівництва.

В лютому місяці цього року представники Головного управління в усіх районах області провели виробничі наради з питань забезпечення земельними ділянками сільськогосподарського призначення учасників АТО та членів сімей загиблих учасників АТО. Мета проведення виробничих нарад – налагодження співпраці та комунікації між органами Держгеокадастру, керівництвом районів, Центром надання допомоги учасникам АТО та громадськими організаціями учасників АТО, що діють на території області в питаннях забезпечення земельними ділянками учасників АТО. На нарадах були розглянуті проблемні питання, пов’язані з наданням земель державної власності сільськогосподарського призначення. Працівники землевпорядної служби області надавали присутнім роз’яснення вимог чинного законодавства щодо порядку отримання земельних ділянок за рахунок земель державної власності сільгосппризначення громадянами України, зокрема учасникам АТО, та щодо механізму подання заяв на їх отримання.

Щоб задовільними потреби учасників АТО, які виявлять бажання отримати наділи на території регіону, землевпорядники зарезервували на Полтавщині більше п’ять тисяч гектарів земель, із яких 4,75 гектара – це землі сільськогосподарського призначення. Військові можуть ознайомитись із матеріалами про вільні ділянки у відкритому доступі на сайті Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області.

Довідково:

Надання у власність земельних ділянок учасникам АТО здійснюється у порядку, визначеному статтею 118 Земельного кодексу України, за умови, що такий громадянин не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки відповідного цільового призначення та надав документ, який посвідчує його участь в АТО.

На сайті Держгеокадастру розміщена покрокова схема дій для допомоги учасникам АТО та членам родин загиблих воїнів, котрі бажають отримати земельні ділянки. Роз’яснення складено з урахуванням запитів, які найчастіше надходять до земельного відомства.