мікрофон

23 грудня відбулося засідання колегії Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області під головуванням в.о. начальника Наталі Дяченко. Серед присутніх, крім керівників територіальних органів Держгеокадастру області, були представники Держгеокадастру, громадських організації та державних підприємств, пов’язаних з діяльністю землевпорядної служби.

Всього в рамках колегії було розглянуто вісім  питань. Зокрема йшлося про підсумки діяльності за рік Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області та територіального органу Держгеокадастру у Диканському районі.

Основними досягненнями Головного управління визнано:

– оперативне перенесення відомостей про земельні ділянки до Державного земельного кадастру та опрацювання повідомлень територіальних органів державної реєстрації прав;

– реалізацію повноважень щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності та перегляд орендних умов;

–  забезпечення співпраці з центрами надання адміністративних послуг;

Значна увага була приділена питанню надання у власність земельних ділянок для учасників АТО. Станом на 17.12.2015 до Головного управління подано  1762 заяв на отримання земельних ділянок. Розглянуто 1406 заяв та прийнято 1309  позитивних рішень про надання дозволу на розроблення відповідної документації на земельні ділянки загальною площею 2368,7 га, на розгляді залишається 356 (20%) заяв.

З метою узагальнення стану надання земель даній категорії громадян Головне управління за дорученням Держгеокадастру здійснює моніторинг надання земельних ділянок органами місцевого самоврядування.

Згідно з оперативною інформацією станом на 17.12.2015 до органів місцевого самоврядування подано 2001 заяву на отримання земельних ділянок.

Розглянуто 1435 заяв та прийнято 614 позитивних рішень про надання дозволу на розроблення відповідної документації на земельні ділянки загальною площею – 410 га,

Із загальної кількості 2001 поданих заяв до органів місцевого самоврядування – 566 (28%) знаходяться на розгляді.

З метою налагодження координаційної роботи з питання виділення земельних ділянок учасникам АТО в області, територіальними органами Держгеокадастру у районах та містах обласного значення визначені відповідальні спеціалісти по наданню консультативної допомогти учасникам АТО щодо реалізації права на відповідні земельні ділянки та здійснення  координаційної роботи.

Також було розглянуто цілий ряд актуальних питань  щодо організації та проведення земельних аукціонів, взаємодії з центрами надання адміністративних послуг та адаптації нових електронних послуг, зокрема «Замовлення витягу з Державного земельного кадастру», «Замовлення витягу з нормативної грошової оцінки» та відкриття інформації про власників земельних ділянок через Публічну кадастрову карту;  якості відомостей про зареєстровані права власності та оренди на земельні ділянки, щодо яких здійснюється відкриття поземельних книг; проведення моніторингу використання земель сільськогосподарського призначення державної власності;  стану використання коштів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва та інші.

Після детального розгляду, по кожному з розглянутих на колегії питань  винесені окремі рішення, спрямовані на виконання поставлених державою завдань.